Praag
volgens
rené
±
Praag stond altijd nog op mijn ‘te doen’ lijstje.
Bij mijn bezoek met de Retail Tech Movement aan Praag, met zo’n beetje alle Nederlandse supermarkt bouwmanagers bij elkaar, lag de nadruk op de ontwikkelingen in de foodbranche.
Voor supermarkten is Tsjechië een lastig land. Het lage maandinkomen zorgt voor veel prijsbewuste klanten. Het lastige voor buitenlandse formules die willen neerstrijken in een nieuw land is altijd weer om de ‘culturele waarheid’ van het land te ontdekken. Wat werkt hier? In Tsjechië is dat duidelijk discount, dynamiek en visuele herrie.
De winnaars in Tsjechië zijn de Duitse supers Globus en Kaufland. Albert Heijn met ‘Albert’ heeft het moeilijk. Of AH heeft de culturele waarheid niet goed door gehad, of ze willen zich duidelijk anders positioneren of ze verwachten een formule te hebben die in de toekomst succesvol zal zijn. De winkels van AH zijn helder, strak, overzichtelijk en duidelijk ontworpen (ik vind ze prettig), de andere supermarkten zijn rommelig, weinig overzichtelijk, overdonderend druk met allerlei kreten en fotografie, maar ze zijn wel zeer succesvol… De toekomst zal uitwijzen wie hier het beste de culturele waarheid heeft gesnapt of wie het beste de toekomst heeft kunnen voorspellen.
Voor de klanten die van luxe houden heeft Julius Meinll uit Oostenrijk de stoute schoenen aangetrokken om in Praag een nieuwe delicatessenzaak te openen. In de oude binnenstad bij een voormalig metro station is een ‘foodjuwelier’ gemaakt. Mooie, heerlijke producten in een prachtige omgeving wat mij betreft had er wel wat meer foodbeleving in gemogen.
Een echte verrassing vond ik het nieuwe winkelcentrum Palladium in het centrum van de binnenstad. In deze voormalige kazerne zijn alle winkelunits transparant gehouden. Veel glas, veel producten, een winkelcentrum met veel dynamiek en retail. Een heerlijk koopwalhalla.
‘Heerlijk’ is trouwens iets dat je goed aan Anthony Snoecks van de Retail Tech Movement kunt overlaten. Na een wandeltocht door de prachtige oude stad zijn we heerlijk gaan lunchen in de oude bovenstad bij hotel ‘Golden Well’ met een prachtig uitzicht over de stad, een aanrader.
Praag, blij dat ik geweest ben en weer veel geleerd!!