BIM
volgens
rené
±
Om klaar te zijn voor de toekomst heb ik aangegeven dat ik samen met m’n collega Wim, een cursus BIM en 3D tekenen wilde gaan volgen.
Onze doelstelling was al snel duidelijk. Onderzoek de mogelijkheden die BIM biedt en zijn deze van belang voor Desarc? Het antwoord was een volmondig JA! Waarom? Omdat het vele fouten, in zowel ontwerp- als uitvoeringsproces kan voorkomen en omdat we aan willen blijven sluiten bij de marktontwikkelingen in ons vakgebied.
Het is prachtig om te zien in hoe de technologie zich blijft door ontwikkelen. Een jaar of 15 geleden werkte men op school nog aan de tekentafel om het vak “vaktekenen” te leren. De tekentafels werden vrij snel vervangen door computertafels en de ontwikkeling van de tekenprogramma’s heeft ook niet stil gestaan de afgelopen jaren.
In het kort komt het werken met BIM op het volgende neer. Elke partij, die is aangesloten bij het tot stand komen van een bepaald gebouw, werkt haar tekening in 3D uit. Deze tekening wordt vervolgens naar een BIM-coördinator gestuurd. Zijn of haar taak is het tekenwerk “over elkaar heen” te leggen en hierdoor te controleren op fouten. Door het samenvoegen van deze tekeningen ontstaat er een volledig 3D model van een gebouw, waar je overal mee kunt werken en (indien goed beheerd) altijd met de laatste versie werkt.
Ik houd me hoofdzakelijk bezig met het uitwerken van McDonald’s projecten. De verschillende partijen, met wie we nauw samenwerken, leveren tekeningen aan in 2D. Dit terwijl de bouwkundige uitwerking volledig in 3D gebeurt. Na de cursus ben ik me verder in het 3D tekenen gaan verdiepen, met als gevolg dat we nu over veel 3D McDonald’s meubels beschikken. Momenteel ben ik druk bezig om ons tekenwerk te vertalen naar een 3D-model van een “standaard” McDonald’s gebouw waardoor BIM steeds dichterbij komt.
Ik denk dat BIM de toekomst bepaalt van de bouw. Wij zullen niet achterblijven. Ons tekenwerk is klaar voor de toekomst!